איך להפוך שיר להיות אישי חלק ראשון

אותנטיות כבסיס למקוריות

המילה אותנטיות מסמלת משהו אמיתי, שורשי, פשוט ובלי יומרות, ישיר, נטול מניירות, משהו מפעם.  

אותנטיות יכולה להתקיים כשאדם מחובר לרבדים שונים בו זמנית: לרגשי, לאינטלקטואלי, לפיזי.

כשאדם לא מחובר – הוא לא יכול להיות אותנטי. למשל אדם אומר על עצמו שהוא שמח להיות פה אבל החיוך שלו מרגיש מזויף. או מנסה להראות כאב ושיברון לב בשיר וזה מרגיש דרמטי מידי ומוגזם. 

אצל שחקנים חובבים – רואים לפעמים ‘הרבה רעש’ ותנועות מיותרות שמחפות על חוסר היכולת להעביר את המסר דרך החיבור לטקסט. ככל שהשחקן מיומן יותר ויודע להתחבר לעומק, הוא מנקה תנועות מיותרות, הוא יכול להעביר רגשות רק במבט בג’סטות קטנות וחכמות. כך גם זמרים לומדים לנקות את כל מה שלא קשור, את כל מה שמנסה לכפות על חוסר בטחון בטכניקה או בהיותם זמרים.

עודף מאמץ להרשים יכול להתבטא בחוסר אותנטיות. הזמר עסוק בעצמו ובתכנים שלא קשורים לשיר ולמסר שלו אלא בהפגנת היכולות והכישרון שלו.

דוגמא: תלמידה שאיתה עבדתי על תפקיד במחזמר, ואני מכירה את קולה מגיל 12 ומודעת לכשרונה, הביעה רצון שבתפקיד הזה, היא רוצה לרגש את הקהל, היא רוצה שיזכרו אותה, חשוב לה שההופעה שלה תהיה פגז.

בשיחה שלי איתה, אמרתי לה שמספיק שהיא תהיה מי שהיא, ותהיה מחוברת לדמות, למסר, לרגשות, היא כבר תהיה מרשימה. יש לה קול נפלא ונוכחות בימתית מרשימה. העודף רצון שלה לרגש, רק ילחיץ את הקהל. זה יראה כמו מישהי שמזמינה לארוחת ערב ומפוצצת במעדנים בלתי רגילים רק כדי לקבל מחמאות על כמה היא בשלנית טובה. היא לא לוקחת בחשבון שיש גבול ליכולת של האורחים לאכול בלי סוף. בשירה אנחנו כן רוצים להישמע במיטבנו ולהצליח, אבל כדאי לבדוק פנימה, מה הצורך הזה משרת? האם הוא בעצם מחבל ביכולת שלנו להיות אותנטיים, להיות עצמנו עם כל מה שיש לנו ובנו?

מה עוד מפריע לזמר לבצע שירים באותנטיות

תחושת ה imposter syndrome  – תחושת המתחזה. הזמר יכול להרגיש כאילו לא מגיע לו לשיר, להיחשב מקצועי, לקבל תשלום, וכמובן – להופיע בפני קהל. אותה תחושה שנמצאת ברקע של העשייה של הזמר, מפריעה לו להיות נוכח ב 100% בשירה ולבטא את עצמו באותנטיות. הזמר יכול להיות עסוק בספקות לגבי יכולותיו ופוחד שיום אחד יגלו שהוא זיוף אחד גדול והוא לא ראוי בכלל להיקרא זמר.
הצורך לחקות זמרים נערצים – גורמת לזמר להתעסק בחיצוניות, במוצר המוגמר ולא לעשות את הדרך, את המחקר שהשיר דורש ולהגיע אליו מתוך עצמו ומחיבור שלו עם השיר.

חוסר האותנטיות שלו יכולה להתבטא בעשייה מרובה, בהתרברבות על ההצלחה שלו או להיפך בהברזה, באיחורים, בחוסר התמדה. האותנטיות שלו יכולה לבוא לידי ביטוי אם יהיה אמיתי עם עצמו וישתף עם אנשים קרובים את חוסר הבטחון שלו, יחפש את הסיבה האמיתית שבגללה הוא רוצה לשיר, יתחבר לחוזקות שלו ולא ילך שולל עם רצון לשלמות שהוא לא מצליח להגיע אליו.

בחלק הראשון של השיחה שלנו ‘מה הופך שיר לאישי’, הגדרנו אותנטיות באופן הרחב של המילה ואיך בהעדרה, הזמר מרגיש מרוקן, עייף וחסר מוטיבציה. מה שמחליש אותו ואולי מרחיק אותו מעצמו ומהמקצוע.
לצפות בשיחה של הקוראות בקול הכנסו כאן:

בחלק השני של השיחה – נעלה רעיונות איך ניתן להפוך כל שיר לאישי, להכנס עמוק לתוך הטקסטים ולמצוא את החיבור שיש לנו בתור זמרים לשירים שאנחנו שרים. אין ספק שאותנטיות בשירה מרגשת אותנו ואת הקהל שלנו.

אשמח לשמוע מכם

עקבו אחרי ברשתות החברתיות

צור קשר

0 תגובות

שלח תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Pin It on Pinterest

Share This
דילוג לתוכן