?איך להתמודד עם צרידות ועומס קולי

ברוב המקרים, צרידות יכולה להיות פתאומית ונובעת מהצטננות המלווה בכאבי גרון ושיעול. אתם קמים בוקר אחד ולא יכולים להוציא קול. תופעה מוכרת, לא נעימה אבל חולפת אחרי כמה ימים.

הסיבה לצרידות פתאומית קשורה לדלקת באזור מיתרי הקול שגורמת למיתרי הקול להתעבות ולאבד את גמישותם. ישנם מקרים שהצרידות מתמשכת והדרגתית ונובעת משימוש לא תקין עד קיצוני במיתרי הקול. במקרים של צרידות עיקשת כזאת, מדובר בתופעת לוואי הנובעת משימוש קבוע ומאומץ בקול לאורך זמן ומתופעות כמו עישון, חומציות יתר בקיבה, חבלה או מחלות רקע שונות.

על הקול הכי עוצמתי שהאדם יכול להפיק, אחראים שני מיתרי קול בלבד, שנמצאים במרכז הגרון. אותם מיתרים נסגרים ונפתחים עשרות אלפי פעמים ביום לצורך דיבור יומיומי. גודלם נע בין 1.2 ס”מ אצל נשים עד 1.7 ס”מ אצל גברים. את מיתרי הקול ניתן לראות בבדיקה סטרובוסקופית שנעשית אך ורק על ידי רופא אף אוזן גרון שמתמחה במיתרי הקול ומכונה –  Laryngologist.

מיתרי הקול אמנם עדינים ורכים אך באופן מפתיע הם מאפשרים לתינוק לצרוח בקולי קולות כדי להסב את תשומת ליבנו או לזמר אופרה להישמע באולם קונצרטים ענק ללא מערכת הגברה.

 

אך גם למיתרי הקול יש גבול יכולת לעמוד בלחצים. במקרים שתפקוד מיתרי הקול נפגע והפקת הקול אינה תקינה, כתוצאה מלחץ ומעומס קולי, נוצר חכוך במיתרים שעלול לגרום במקרים מסוימים גם לנגעים ולפציעות ברקמות העדינות. נגעים כמו פוליפים, יבלות ובצקות הם תופעות שאינן נדירות בקרב משתמשי קול כמו זמרים, שחקנים, אנשי שיווק, ספורטאים, מורים ומרצים. ברוב המקרים ניתן להימנע מהם או לטפל בהם בשיטות שונות.

במאמר זה, אני מתייחסת לצרידות שנובעת משימוש לא תקין במיתרי הקול ומה אפשר לעשות כדי להימנע מצרידות או לטפל בה. וידוי קל, אני לא רופאה ולא קלינאית תקשורת אך מכירה היטב את האנטומיה והפיזיולוגיה של המנגנון הקולי ויודעת מתי נכון להפנות תלמיד צרוד לאחד מהנ”ל ומתי אפשר וניתן לפתור בעיות קוליות במסגרת שעורי פיתוח קול.

30 שנים כזמרת ו 20 שנים כמורה לפיתוח קול עם ניסיון של אלפי שעות הוראת הקול, לימדו אותי שכמעט כל בעיה קולית ניתנת לפתרון על ידי אבחון ראשוני מדויק. אותו אבחון יכול בתחילה להיעשות על ידי המורה או/ו גם על ידי צוות מקצועי הכולל רופא אף אוזן גרון וקלינאי תקשורת. בהוראת הקול אני מסתמכת על 3 דברים עיקריים:

שלושה עקרונות שמובילים אותי בפיתוח קול

 

1.      איך זה נשמע – הקשבה לאיכות הסאונד בדיבור ובשירה

2.      איך זה נראה – שפת גוף, יציבה, תמיכה, מידת הלחץ הנראית לעין

3.      איך זה מרגיש – שואלת את התלמיד סדרת שאלות המכוונות אותו לבדיקה עצמית

 

כדי להעשיר ולהעמיק את הידע שלי בתחום האנטומיה והפיזיולוגיה של הקול וכדי למצוא פתרונות למצבי קול שונים, אני לא מסתפקת רק בידע הרחב שלי אלא פונה לספרות מקצועית ובולעת כל ספר שקיים בתחום מדע הקול ופדגוגיה קולית. בנוסף לקריאת ספרים ומאמרים, משתלמת בקורסים בפדגוגיה קולית בחו”ל באופן קבוע, כדי לעזור לקליינטים שלי למצוא פתרונות לבעיות קוליות הנובעות מעומס קולי. קול בריא וצלול משפיע על מצב הרוח שלנו ומעניק לנו בטחון בכל תחום בחיים.

קול צרוד יכול להטעות אותנו כי יש אנשים שאוהבים את החיספוס הקל הזה בקולם ואפילו מעדיפים לשמור אותו. זה נותן להם איזשהו גוון אישי ומיוחד. אני אומרת, זה בסדר כל עוד זה בשליטה ואתם מסוגלים גם לצאת מזה ולהפיק קול צלול ושצרידות לא הופכת להיות הפקת הקול היחידה שלכם.

לאלו שרוצים ללמוד איך להפחית לחץ על המיתרים ולהפיק מהדיבור והשירה שלהם את המקסימום אפשרי, אני מציעה את הפתרונות האלו:

הצעות לטיפול עצמי בצרידות

 

1.      אם הצרידות מתמשכת – אל תחכו יותר משבועיים, לכו לרופא אף אוזן גרון שיש לו ציוד שבודק את תפקוד מיתרי הקול כדי לקבל אבחנה מדויקת. צרידות יכולה להיות תופעת לוואי של מחלה רצינית יותר מאשר צינון וכדאי לברר ולשלול.

2.      המנעו מחיכוך בגרון לפני שאתם מתחילים לדבר – עדיף שיעול חזק וחד פעמי מאשר חיכוך כל כמה משפטים.

 

3.      השתמשו במכשיר אדים או מלאו קערה במים חמים עם טיפות שמן אתרי נעים בתוכה ונשמו את האדים. זה יקל במקרים של צרידות קלה ודלקות גרון.

 

4.      רופא אף אוזן גרון ישלח אתכם ברוב המקרים להמשיך טיפול בכמה מפגשים עם קלינאית תקשורת. צעד חשוב ומועיל במיוחד אם הצרידות מתמשכת ומפריעה לכם וגורמת לכם סבל בהפקת הקול בדיבור היומיומי.

 

5.      הרשו לעצמכם מנוחה קולית – כן, סוג של צום קולי. אחרי מאמץ קולי כמו הרצאה, דיבור אינטנסיבי בשיחות עבודה, דיבור ארוך בטלפון, הוראה בבי”ס או הקלטת סרטוני וידאו, זכרו ‘סייג לחכמה שתיקה’ קחו לכם כמה שעות של שתיקה מוחלטת או הכי טוב, לכו לישון. שינה טובה מאפשרת למיתרי הקול להתאושש מהמאמץ ולחזור לתפקוד מלא ובריא.

6. מעבר למנוחה, אפשר גם לעשות תרגילי קול עדינים בעזרת קשית או בשימוש בעיצורים חוככים כמו וו/ז/ז’ שיוצרים איזון בלחצי האוויר משני צידי המיתרים ( מתחת ומעל המיתרים) התרגילים האלו עוזרים למיתרים להחזיר את הגמישות, להסגר טוב יותר ולשוב להפיק צליל נקי ויציב

7.      שתו כמויות גדולות של מים ותה צמחים. הפחיתו לכמה ימים קפה, תה, משקאות קלים ואלכוהול. שתיית מים עוזרת להגביר לחות באזור הגרון, מועילה במאזן הנוזלים בגוף, בליעת מים מורידה לחץ בגרון, מדללת ליחה צמיגה שגם היא גורמת לצרידות.

 

8.      בצעו  10 דקות של תרגילי נשימה ותרגילי חימום קולי פשוטים שיאפשרו לכם להחזיר את גמישות המיתרים והחזרתם לתפקוד תקין.

 

וכדי למנוע את הצרידות הבאה ולהכניס לחייכם תרגול בריא של הקול, אתם מוזמנים לפנות אליי ואשמח לתת לכם כלים מעשיים שימנעו מכם את הצרידות הבאה.

לא כל שכן, אם אתם זמרים והקריירה שלכם תלויה בקול שלכם, אל תסכימו לחיות עם צרידות – זה לא באמת סקסי. גם אם אתם לא זמרים, שחקנים והקול הוא לא מקור פרנסתכם והייעוד שלכם. קול בריא וצלול הוא חלק מהביטוי הכי חשוב שלכם בעולם.

הוא משפיע על מצב הרוח ומעניק בטחון בכל תחום בחיים.

אשמח לשמוע מכם

עקבו אחרי ברשתות החברתיות

צור קשר

0 תגובות

שלח תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Pin It on Pinterest

Share This
דילוג לתוכן